Бесбармак (бешбармак)

Бесбармак (бешбармак)

Егер Қазақстанға алғаш барған кезде қандай қазақ тағамдарын сынап көру керектігін сұрасаңыз, сізге міндетті түрде: "Бесбармақ"деп жауап береді. Бесбармақтың екінші атауы-ата ("қазақша ет").
Тағамның құрамында-пісірілген ет (жылқы еті, қой еті, сиыр еті немесе түйе еті), жұқа қамыр және сорпа. Академик Иван Лепехин бесбармақ туралы 1770 жылы айтқан. Бұл тағамның қашан ойлап табылғанын ешкім білмейді, бірақ XVIII ғасырдан әлдеқайда ертерек барлық алғышарттар бар.
Қазақстандағы ең үлкен бесбармақ 2015 жылғы 6 шілдеде Астана күнін мерекелеуге дайындалды. Тағамның жалпы салмағы 736,5 килограмды құрады. Содан кейін Гиннестің рекордтар кітабының өкілдері жаңа рекорд орнатты.